Wat kun je verwachten?
De eerste sessie is een intakegesprek, daarin wordt informatie uitgewisseld tussen jou en de therapeut en worden jouw problematiek en hulpvraag duidelijk in kaart gebracht. Haptotherapie wordt gezien als complementaire hulpverlening. Het kan als enige therapie worden gevolgd, maar wordt soms ook als aanvulling op reguliere therapie gegeven (bijvoorbeeld GGZ, huisarts of andere arts/specialist). We kijken in het intakegesprek samen naar wat nodig/wenselijk is.
Je krijgt de praktijkvoorwaarden en er wordt een behandelovereenkomst getekend.
Je krijgt indien je dat wilt een gebruikersnaam en wachtwoord van de therapeut, om via het cliëntenportaal je eigen afspraken in te zien en eventueel te verzetten.
Naar het intakegesprek neem je je legitimatiebewijs (paspoort/ID/rijbewijs) mee.
Er wordt een afspraak voor 2 vervolgsessies gemaakt, deze zijn bij voorkeur wekelijks.
In deze behandelingen word je door middel van gesprek, oefeningen en (op jou afgestemde) aanraking begeleid.
Wordt afgesproken om verder door te gaan, dan worden vervolgafspraken wekelijks of om de week ingepland. Vaak is dat om de week, maar de frequentie is sterk afhankelijk van de problematiek, hulpvraag, hoe jij je voelt en hoe je op de behandelingen reageert. Niemand is ‘standaard’ en de frequentie kan dus naar wens of uit noodzaak veranderen.
Als je daar in de behandelovereenkomst toestemming voor hebt gegeven wordt de huisarts en/of verwijzer op de hoogte gesteld dat je onder behandeling bent gekomen (soms gebeurt dit direct na het intakegesprek). Zonder jouw toestemming gebeurt dit nooit!
Na de opgedane ervaringen kan worden gekeken of de hulpvraag van de intake nog ‘klopt’ en worden behandeldoelen gesteld, op basis waarvan een behandelplan gemaakt wordt.
Na een sessie of 4 evalueren we weer, en kijken we of we op weg zijn het vastgestelde behandeldoel te halen. Indien nodig past de therapeut na een evaluatie het behandelplan aan. Behandeldoelen kunnen ook altijd wijzigen, je leven staat tenslotte niet stil tijdens zo’n traject!
Als je doel in voldoende mate bereikt is kunnen de behandelingen wat langer uit elkaar worden gepland, je gaat dan afbouwen en daarna wordt in overleg afgerond.
Na beëindiging kun je altijd een keer of meerdere keren terugkomen als je daar behoefte aan hebt. Sommige mensen vinden het heel prettig om af en toe te komen voor ‘onderhoud’, of komen terug als ze (weer) in heftig vaarwater belanden of iets (nog verder) willen ontwikkelen. Of ze komen simpelweg omdat ze er behoefte aan hebben om af en toe te vertellen hoe het gaat en weer even op de behandeltafel aangeraakt te worden. En heb je daar geen behoefte aan, dan kom je uiteraard niet.
Overige informatie
Een behandeling duurt 60 minuten, dit is inclusief ca. 10 minuten dossiervorming. Na 45-50 minuten ronden we de behandeling dus af en maken we indien gewenst een nieuwe afspraak. Kortere sessies zijn in overleg mogelijk.
Verwijzing door een huisarts is niet nodig. Ik heb beroepsgeheim, dus wat je vertelt blijft onder ons en overleg met andere zorg/hulpverleners vindt alleen met jouw toestemming plaats. Ik werk ook met regelmaat samen met de POH-GGZ bij de huisarts, psycholoog/psychiater, fysiotherapeut, of andere artsen.
Weet je nog niet zeker of je wilt beginnen, heb je nog teveel vragen? Je mag altijd even bellen om eerst je vragen helder te krijgen. Ook is het mogelijk om voor een gratis kennismakingsgesprek langs te komen. Zo’n gesprek duurt 20-30 minuten.
Praktijkvoorwaarden
Wordt haptotherapie vergoed?
Testimonials, cliënten vertellen