Haptonomie en onderwijs zouden eigenlijk hand in hand moeten gaan. Docenten krijgen steeds meer regels opgelegd, als docent jezelf zijn wordt steeds lastiger. Je mag nauwelijks meer aanraken, betrokkenheid bij de leerling wordt beperkt door grote klassen, administratie en regels. Het beroep is misschien niet meer wat het was toen je er ooit voor koos. Hoe blijf je dan trouw aan jezelf?
Aanraken is in onze samenleving niet meer vanzelfsprekend. Toch bevestigen steeds meer onderzoeken dat aanraken goed doet en dat ook kinderen op school daar veel baat bij kunnen hebben. Het filmpje onderaan deze pagina gaat over ‘masseren tegen pesten’. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om het fysieke contact. Goed met elkaar omgaan, gaat onder meer over het kunnen voelen, aangeven en respecteren van grenzen. Dat speelt in ieder contact en niet alleen in de fysieke aanraking.
Haptonomie gaat over het contact met jezelf en de ander. En contact is er ook in het onderwijs. Heel veel zelfs. Door haptonomie oefeningen kunnen docenten en/of leerlingen aan den lijven ervaren wat hun omgeving teweeg brengt en leren om daar adequaat op te reageren. Ook ben ik gecertificeerd Rots & Water trainer en geef op deze methode gebaseerde haptonomische weerbaarheidstrainingen voor kinderen, in groepjes in mijn praktijk of op school.
Mocht je als docent of schoolleider meer willen weten over de combinatie haptonomie en onderwijs, of wil je bespreken hoe we de weerbaarheidstraining bij jou op school vorm kunnen geven, dan kun je contact met me opnemen.