Ervaringen

Ervaringen haptotherapie, mijn cliënten aan het woord…..

Denk je na het lezen van deze ervaringen haptotherapie: “zou haptonomie ook iets voor mij zijn?”, neem dan contact met me op voor een gratis kennismaking.

 
 
 
 

Vrouw 49 jaar, van overleven naar leven.

“Aan het begin van de rit had ik het gevoel mezelf volledig kwijt te zijn. Met Gerda samen is het me gelukt de basis weer op te bouwen. Ik durf weer te vertrouwen op mijn gevoel en luister daar ook naar.”

 
Na een ingrijpende levensgebeurtenis en een baan waarin ik steeds vaster kwam te zitten, ben ik op advies van de bedrijfsarts op zoek naar een haptotherapeut gegaan. Zo kwam ik bij Gerda terecht. Na tweeënhalf jaar in overlevingsmodus geleefd te hebben, is het Gerda het afgelopen jaar gelukt om mij de juiste puzzelstukjes aan te reiken om uit de overlevingsstand te komen.

Het was hard werken. Maar zo de moeite waard. Geen behandeling was hetzelfde. Gerda voelde feilloos aan wat ik op dat moment nodig had. Tijdens de diverse oefeningen zo veel eyeopeners gehad. Kwartjes die vielen tijdens de sessies….. Zo fijn om tijdens een oefening te voelen wat echt voelen is! En daardoor beter begrijpen waar een bepaalde reactie of gevoel vandaan komt.

Ik heb o.a. mijn boosheid gevoeld. Dat luchtte zo op, maar dat niet alleen….. ik dacht dat ik moegestreden was, maar tijdens een oefening voelde en realiseerde ik dat ik nog wel kracht in me had! Dat is één voorbeeldje van de vele kwartjes.

Soms was het alleen maar praten, omdat dat op dat moment voldoende was. Langzaamaan heb ik weer rust in mijn hoofd en lijf gekregen. Het is me gelukt om uit de overlevingsstand te stappen. Helder en beter te kunnen voelen wat wel en niet goed voor me is. En daardoor o.a. de stap kunnen en durven nemen om op het werk aan te geven dat ik niet op de goede plek zat.

Aan het begin van de rit had ik het gevoel mezelf volledig kwijt te zijn. Met Gerda samen is het me gelukt de basis weer op te bouwen. Ik durf weer te vertrouwen op mijn gevoel en luister daar ook naar. Vandaag was het daarom het moment om afscheid van Gerda te nemen. Trots op de stappen die gezet zijn. Gerda, dankjewel voor het stukje meelopen op mijn pad.

 
 
 
Mooie afscheidswoorden van een cliënte na een lang traject.
 
ervaringen haptotherapie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Man 28 jaar, overspannen, contact met eigen gevoel verloren

“In plaats van steeds rationeel te bedenken wat goed voor me was, kon ik weer voelen wat ik echt graag wilde. Ik voel weer waar ik energie van krijg en wat ik leuk vind. Dit heeft me een nieuw vrijheidsgevoel gegeven!”

 
Nadat ik overspannen was geraakt van een drukke baan en ik het contact met mijn eigen gevoel verloren was kwam ik bij Gerda terecht. Ik sliep slecht, kon niet ontspannen, had veel negatieve gedachten en zat niet lekker in mijn vel. Vanuit mijn jeugd had ik geleerd om met name te leven / beslissingen te nemen vanuit mijn ratio. Dit heeft me ver gebracht en ik ben mentaal vrij sterk. Maar in al die jaren stond mijn gevoelsontwikkeling nog in de kinderschoenen. Dit brak me uiteindelijk op. Ik merkte onbewust wel dat mijn lichaam signalen gaf, maar omdat ik zo gewend was om rationeel te leven, kon ik deze lange tijd negeren. Totdat ik uiteindelijk overspannen raakte.

In gesprekken met de arbo-arts en bekenden ontdekte ik haptotherapie. Na een eerste kennismaking met Gerda merkte ik meteen dat zij een fijn persoon was met een groot empathisch vermogen. Ze legde snel de vinger op de zere plek. Gedurende de sessies kwam ik er achter dat ik mijn ruimte niet innam in het contact met anderen. In contact stelde ik mijzelf steeds achter op het gevoel/de wil van de ander. Hierdoor werd het contact maken met mijn eigen gevoel steeds moeilijker.

Wat ik ontzettend fijn vond, was dat Gerda in overleg zorgvuldig de behandeling besprak en concrete doelstellingen afsprak. In de sessies leerde Gerda mij door de oefeningen steeds meer bij mijn gevoel te komen, hier bewust van te zijn en naar te luisteren. Met wat in de sessies gebeurde, kon ik in het dagelijks leven oefenen. Hierdoor leerde ik stapsgewijs vanuit mijn gevoel te leven en mijn eigen ruimte in te nemen in het contact met anderen. In plaats van steeds rationeel te bedenken wat goed voor me was, kon ik weer voelen wat ik echt graag wilde. Ik voel weer waar ik energie van krijg en wat ik leuk vind. Dit heeft me een nieuw vrijheidsgevoel gegeven!

Gerda, ontzettend bedankt voor de fijne tijd en mijn nieuwe vrijheidsgevoel!

 

Vrouw 43 jaar, gevoel zichzelf voorbij te lopen

“Allerlei puzzelstukjes vielen tegelijk op zijn plaats. Voor het eerst in hele lange tijd voelde ik wat ik zelf nodig had om verder te gaan en niet wat een ander van mij nodig had.”

“‘Verstild’ is een term die iemand uit mijn opleiding me meegaf, hij vond het wonderlijk om te zien wat er veranderd was……Ik kan weer verder, met volle teugen!!”

“Ik ben bij Gerda terecht gekomen omdat ik mezelf al een tijdje voorbij liep. Achteraf zie ik dat het mijn hele leven al zo ging. Periodes van goed gaan eindigden in uitgeput raken, het gevoel hebben dat ik de hele wereld op mijn schouders had en me daar ook verantwoordelijk voor voelen. Ik kwam daar dan uit door alle afspraken af te zeggen en veel buiten te zijn, maar ik werd zelf moe van dit patroon.

Nadat er in 1 jaar iets teveel gebeurde, waaronder het overlijden van een van mijn beste vriendinnen, lukte het me niet meer om mezelf op de rails te krijgen. Ik raakte in een neerwaartse spiraal en kon absoluut geen hulp accepteren. Ik was degene die hulp bood, niet degene die geholpen moest worden. Kwetsbaar was zwak en daar had ik een fel oordeel over richting mezelf. Vreemd, want anderen mochten kwetsbaar zijn, sterker nog, dat vond ik krachtig.

Nadat ik twee keer het advies kreeg naar een haptonoom te gaan vond ik dat het tijd was om dat te doen.

De eerste afspraak dat we echt “aan het werk” zouden gaan heb ik allerlei smoezen verzonnen om niet heen te hoeven. Ik was bang voor wat er ging komen en bang voor wat er naar boven zou komen. Eenmaal binnen wilde ik zo snel mogelijk weg maar ik werd op mijn gemak gesteld door Gerda. Na wat praten mocht ik op de bank gaan liggen en begon de behandeling.

Dit heeft grote indruk op me gemaakt. Er gebeurde veel tegelijk en Gerda begeleidde me hier kalm en professioneel doorheen. Het was veilig om dit samen te doen, ze begreep wat er gebeurde en was hier heel respectvol en liefdevol in.

Allerlei puzzelstukjes vielen tegelijk op zijn plaats. Voor het eerst in hele lange tijd voelde ik wat ik zelf nodig had om verder te gaan en niet wat een ander van mij nodig had.

Hiermee ben ik in de weken erna aan de gang gegaan, ondersteund door mijn gezin en vrienden. Zij wezen me er graag op als ik teveel met anderen bezig was i.p.v. met wat ik nodig had. Vanaf dat moment is er in de basis iets veranderd. Dat voel ik en hoor ik terug van mensen die me goed kennen, maar ook van mensen die ik al een poosje niet gezien had. ‘Verstild’ is een term die iemand uit mijn opleiding me meegaf, hij vond het wonderlijk om te zien wat er veranderd was.

Gerda heeft me geholpen mezelf te zijn, in oefeningen en aanraking te voelen wie ik zelf ben en dat te omarmen. Ik voel me sterk, blij en vol vertrouwen. Ik denk dat er niets is dat ik niet aan zal kunnen nu ik in mezelf heb gevonden wie ik ben en wat voor kracht er in me zit.

Ik kan weer verder, met volle teugen!!”

 

Vrouw 23 jaar, onverklaarde klachten

“Ik heb geleerd om te voelen wat er in mijn lichaam gebeurde. Echt voelen? Ik wist niet meer wat dat was. Ik dacht over alles na. Mijn hoofd draaide op volle toeren, waardoor ik mij niet meer één voelde met mijn lichaam. Voor het eerst in vier jaar ben ik een periode geheel klachtenvrij. Dat gevoel is geweldig….”

“Na talloze behandelingen bij de fysiotherapeut, zonder enig resultaat, besloot ik naar een haptonoom te gaan. In mijn zoektocht naar een haptonoom, trok Praktijk Hapsis direct mijn aandacht door de uitgebreide website. Aangezien er in mijn woonplaats geen gespecialiseerde haptonoom was, heb ik voor elke sessie 30 minuten moeten reizen. Gerda was hiervan op de hoogte en hield hier rekening mee. Dat was erg fijn.

Mijn onverklaarbare klachten bestonden voornamelijk uit ernstige duizelingen, hartkloppingen, druk op de borst, niet kunnen ontspannen, gespannen kaken, zenuwachtig gevoel etc. Ik heb geleerd om te voelen wat er in mijn lichaam gebeurde. Gerda heeft mij bewust gemaakt van het feit dat ik teveel ‘in mijn hoofd’ zat. Echt voelen? Ik wist niet meer wat dat was. Ik dacht over alles na. Mijn hoofd draaide op volle toeren, waardoor ik mij niet meer één voelde met mijn lichaam. Gerda heeft mij laten inzien dat mijn klachten niet zomaar ergens vandaan komen, maar dat er een hele goede wisselwerking is tussen mijn emoties en mijn lichaam. Ik kan er nu beter mee omgaan. Voor het eerst in vier jaar ben ik een periode geheel klachtenvrij. Dat gevoel is geweldig!”

 

Vrouw 28 jaar, depressieve klachten en eetstoornis

“Soms kwamen er bij mij gevoelens naar boven die ik eerder nooit zo had ervaren (vooral boosheid en angst). Doordat Gerda mij in mijn waarde liet en mijn gevoelens er gewoon mochten ‘zijn’, leerde ik om er meer naar te luisteren en om steeds beter te leren voelen en ervaren. Ik heb enorme sprongen gemaakt en langzaam aan leerde ik om de depressie en de eetstoornis te overwinnen.”

“Ik ging naar de huisarts voor hulp voor mijn steeds terugkerende depressieve klachten en eetstoornis (boulimia). De huisarts wilde mij antidepressiva voorschrijven en mij weer terugsturen naar de GGZ, waar ik al heel wat jaren was geweest. Ik besloot verder te kijken en kwam bij Praktijk Hapsis terecht.

Gerda is een lieve vrouw die goed luistert en mijn hoofd vol met chaos weer een beetje leeg kon krijgen en alles goed op een rijtje kon zetten. Ze is op het gebied van eetstoornis ook ervaringsdeskundige, wat ik zeer prettig vond. Meteen de eerste keer besloten we al een oefening te doen. Dit was voor mij zeer lastig, aangezien ik de hele tijd in mijn hoofd zat en alleen maar aan het denken was. Voelen en ervaren was voor mij helemaal nieuw. Na een aantal afspraken ging dit steeds beter. Gerda deed steeds andere oefeningen met mij. Zo ging ze bijvoorbeeld naast mij zitten waarbij ik dan moest aangeven tot waar ik het prettig vond. Waar lag mijn grens en kon ik dit voelen en uitspreken? Andere keren werkte ze met aanrakingen en moest ik proberen te voelen wat dit met mij deed.

De afspraken waren niet altijd leuk. Ik werd regelmatig enorm geconfronteerd en soms kwamen er bij mij gevoelens naar boven die ik eerder nooit zo had ervaren (vooral boosheid en angst). Doordat Gerda mij in mijn waarde liet en mijn gevoelens er gewoon mochten ‘zijn’, leerde ik om er meer naar te luisteren en om steeds beter te leren voelen en ervaren. Ik heb enorme sprongen gemaakt en langzaam aan leerde ik om de depressie en de eetstoornis te overwinnen. En nu kan ik zeggen dat ik helemaal genezen ben!

ervaringen haptotherapieIk vind het jammer dat haptotherapie bij de huisartsen niet zo bekend is. Ik ben blij dat ik niet aan de medicijnen ben gegaan toen en verder heb gekeken. Ook ben ik blij dat ik niet terug ben gegaan naar de GGZ. Ik kreeg hier altijd RET (cognitieve gedragstherapie), wat mij goed heeft geholpen maar wat er bij mij ook voor zorgde dat ik nog meer in mijn hoofd ging zitten. Bij Gerda is het gelukt om mij hieruit te halen en mij ‘gewoon’ te laten ‘zijn’. Gerda, heel erg bedankt! Mocht het ooit weer nodig zijn, dan ga ik je zeker weer bellen!” Paulien

 

Man 57 jaar, ervaart het leven als een sleur, verliest zichzelf in anderen

“Een sessie begon eigenlijk iedere keer met het vertellen van mijn ervaringen van de afgelopen periode. Wat ik heel fijn vond was dat Gerda mij ieder keer weer een zuivere feedback gaf. Daarna gingen we aan de gang met oefening of aanraking. Ik heb in deze sessies hele mooi dingen ervaren. Verdriet, ook vreugde, en ik heb ervaren dat ik eerlijker in het leven ben gaan staan naar de ander toe. Ik ben nu veel meer in staat om bewust te ervaren wat een ander met me doet en daar op te reageren zoals het beste bij mijn gevoel past.”

“Mijn vriendin raadde mij een haptonomietraject aan. Ik keek op internet en de site van Gerda Ponte sprak mij het meest aan. De mogelijkheid tot een vrijblijvend kennismakingsgesprek heb ik als fijn ervaren, als cliënt kun je dan ook besluiten of er een klik is met de therapeut. Ik besloot met Gerda in zee te gaan en ik ben in totaal 8 keer een uur bij haar geweest. Dit tot volle tevredenheid.

Wat ik het wonderlijke vind aan deze haptonomie ervaring, is dat je in eerste instantie niet zo in de gaten hebt wat er met je gebeurt. Maar er gebeurt ondertussen een heleboel! Een sessie begon eigenlijk iedere keer met het vertellen van mijn ervaringen van de afgelopen periode. Wat ik heel fijn vond was dat Gerda mij ieder keer weer een zuivere feedback gaf. Daarna gingen we aan de gang met oefening of aanraking. Ik heb in deze sessies hele mooi dingen ervaren. Verdriet, ook vreugde, en ik heb ervaren dat ik eerlijker in het leven ben gaan staan naar de ander toe. Ik ben nu veel meer in staat om bewust te ervaren wat een ander met me doet en daar op te reageren zoals het beste bij mijn gevoel past.

Ik sta nu veel zekerder in het leven en kan goed op mijn eigen gevoel varen. In de beginfase zag ik Gerda ieder maand en na 3 sessies om de 2 maanden en de laatste 2 keer om de 3 maanden. Ik bemerkte ook daadwerkelijk een mooie en plezierige vooruitgang. Ben Gerda dankbaar voor ons contact en ik weet dat ik altijd bij haar aan kan kloppen.”

 

Vrouw 39 jaar, onzeker, durft niet te doen wat zij wil, kan gevoelens niet uiten

“De eerste oefening die wij deden was zo eenvoudig, maar een hele ervaring, die kwam ook echt binnen. Wauw dat voelde ik, heel bijzonder! Zo heb ik meer dingen mogen ervaren, het verschil van voelen en tot hoever je dat toe laat.”

“Via een klant in de salon hoorde ik over haptonomie. Hoe het haar zelf en haar gezin had geholpen. Ik wilde wat handvatten hebben voor bepaalde situaties. Door oefeningen te doen kom je jezelf tegen, werd er gezegd. Dacht, nou zal mij benieuwen, want ik ben best een gesloten type.

Bij ons intake gesprek voelde het al goed. De eerste oefening die wij deden was zo eenvoudig, maar een hele ervaring, die kwam ook echt binnen. Wauw dat voelde ik, heel bijzonder! Zo heb ik meer dingen mogen ervaren, het verschil van voelen en tot hoever je dat toe laat.

Bij ieder sessie gebeurde er zoveel met mij op een positieve manier. Heel soms was het alleen praten omdat er in het gesprek al zoveel gebeurde, dan voelde ik ook veel emoties binnen komen. Onbewust pas ik de haptonomie toe op mijn werk en in mijn privéleven. Ook ben ik meer gaan delen met de mensen om me heen. Ik kan nu veel beter met situaties omgaan en geef sneller mijn grenzen aan.”

 

Vrouw 32 jaar, onrust, niet meer in contact met haar gevoel, muurtje om zich heen

“Bij de intake sessies werden mijn ogen al geopend, hoe anders in het leven te kunnen staan. Ik stond versteld van mezelf en vond het in het begin ook echt grappig. Dat sommige dingen zo dicht bij mezelf lagen terwijl ik het zelf niet doorhad.”

“Ik was mezelf na een aantal jaren en een ingrijpende periode even helemaal kwijtgeraakt. Ik wist niet meer wat ik voelde, had een muurtje om me heen gebouwd, voelde geen rust, zat “niet lekker in mijn vel”. Wat dat nou precies was, daar kon ik de vinger niet op leggen. Het besef dat ik er alleen niet uit kwam, was voor mij al de eerste stap.

Een psycholoog verwees me door naar een haptonoom. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, vond het ook wel eng. Maar ik wilde verandering, had lang genoeg gewacht met actie ondernemen dus ik ben er blanco ingegaan.

Bij de intake sessies werden mijn ogen al geopend, hoe anders in het leven te kunnen staan. Ik stond versteld van mezelf en vond het in het begin ook echt grappig. Dat sommige dingen zo dicht bij mezelf lagen terwijl ik het zelf niet doorhad.

Gerda heeft me handvatten gegeven om de dingen anders te benaderen en die heb ik met beide handen aangegrepen. Veelal heb ik dingen onbewust toegepast, dat maakte het voor mij heel bijzonder. Van grappig werd de therapie voor mij gewoon heel mooi.

Ik ben me weer bewust van wat ik voel, voel zeker ook rust over me. Het gevoel van “niet lekker in mijn vel zitten” ben ik onderweg kwijtgeraakt. Ik kan weer genieten van de kleine, gewone dingen in het leven. En dat is het mooiste wat er is!”

 

Vrouw 59 jaar, geen contact meer met eigen lichaam, uitgeput, slapeloosheid, zenuwpijnen

“Ik was soms teleurgesteld en verdrietig: door de sessies op de bank kwam ik er achter dat ik boos was. Dat mocht ik voelen en onder woorden brengen. Het werkte krachtig en ik kwam beetje bij beetje voor mezelf op in de gewone dagelijkse contacten. Het verbaast me nog dat ik in korte tijd leerde wat ik 40 jaar niet meer had gedaan.”

“Op advies van de arbo- arts ging ik, naast de gesprekken met een psycholoog, op zoek naar een therapie waarbij ik weer in contact met mijn lichaam zou komen. Ik was uitgeput, sliep niet meer door alle zorgen en kreeg heftige zenuwpijn (gordelroos). Misschien was een haptonoom iets voor me? Via internet kwam ik terecht bij Gerda.

Ik kan nog niet onder woorden brengen wat ze precies deed maar ze luisterde en liet me inzien dat ik niet goed voor mezelf zorgde. Ik was soms teleurgesteld en verdrietig: door de sessies op de bank kwam ik er achter dat ik boos was. Dat mocht ik voelen en onder woorden brengen. Het werkte krachtig en ik kwam beetje bij beetje voor mezelf op in de gewone dagelijkse contacten.

Het verbaast me nog dat ik in korte tijd leerde wat ik 40 jaar niet meer had gedaan. Een super ervaring, waar ik heel dankbaar voor ben.”

Geertje.

 

Ouders van een tiener zoon, kon zich niet uiten, last van heimwee, niet lekker in zijn vel

“Onze zoon is nog steeds geen grote prater maar hij kan dit nu beter verwoorden en hier mee omgaan. Hij heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen en is nieuwe ervaringen op gaan doen. Na een half jaar bij Gerda wilde hij 5 dagen van huis en dat ging prima.”

“Onze zoon van 14 zat niet lekker in zijn vel en kon zich hier moeilijk over uiten. Hij had moeite om de schoolweek weer te starten na het weekend. Op school had last van heimwee en hij hing erg aan de huiselijke situatie. Dit uitte zich in ziek zijn op maandag en soms dinsdag.

Met de bezoekjes aan Gerda werd dat een stuk beter, hij begon zich meer te uiten en gaf duidelijker aan wat hem dwars zat. Onze zoon is nog steeds geen grote prater maar hij kan dit nu beter verwoorden en hier mee omgaan. Hij heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen en is nieuwe ervaringen op gaan doen. Na een half jaar bij Gerda wilde hij 5 dagen van huis en dat ging prima.

Onze zoon ging altijd graag naar Gerda toe, voelde zich bij haar op haar gemak. Wij willen Gerda bij deze dan ook hartelijk bedanken voor haar hulp en luisterend oor ook naar ons als ouders toe. Met vragen konden we altijd bij haar terecht: TOP!!”

 

Vrouw 30 jaar, last van woede uitbarstingen

“Tijdens de sessies kwam naar boven dat mijn woede uitbarstingen voortkwamen uit mijn onzekerheid. Ik begon rustmomenten te nemen als ik grenzen voelde aan wat ik kon doen en leerde mijn gevoelens bespreekbaar maken.”

“Ik ben bij praktijk Hapsis terecht gekomen omdat ik een oplossing zocht voor mijn woede uitbarstingen (schreeuwen). De aanleiding was vaak klein, ik snapte zelf niet waarom ik zo reageerde. Toen ik een artikel over haptonomie las dacht ik dat dat mij kon helpen en ik maakte een afspraak bij Praktijk Hapsis. Bij het eerste consult voelde ik mij meteen op mijn gemak. Tijdens de sessies kwam naar boven dat mijn woede uitbarstingen voortkwamen uit mijn onzekerheid. Ik begon rustmomenten te nemen als ik grenzen voelde aan wat ik kon doen en leerde mijn gevoelens bespreekbaar maken.

Ik merkte dat ik mijn woede uitbarstingen beter ging begrijpen en ze aan voelde komen. Door dit te bespreken met mijn vriend kreeg ik ze onder controle. Verder vond ik het erg moeilijk om mij te ontspannen en als ik bij Gerda geweest was, dan was ik ontspannen. Ik vond het een fijne manier om aan mijn problemen te werken en het heeft ook zeker geholpen. Mensen om mij heen merkte dat ik meer ontspannen was en vrolijker. Dat had weer een positief effect op mij. Ik zit lekkerder in mijn vel en ik ben meer over mezelf te weten gekomen, dingen over mezelf beter gaan begrijpen en gaan accepteren.”