Home » COVID-19 protocol

COVID-19 protocol

Wij werken met een COVID-19 protocol
Dit protocol kan nog worden aangepast
Laatste wijziging: 1 oktober 2020, zie praktijkregels
 
In samenspraak met het Ministerie VWS, de RIVM en de beroepsorganisaties is een stappenplan gemaakt waarmee therapeuten hun behandelingen weer kunnen aanbieden. Om dat stappenplan veilig en verantwoord uit te voeren zijn maatregelen nodig en heb ik een protocol opgesteld.
 
In het onderstaande PROTOCOL staan de noodzakelijke maatregelen.
 
Bij het maken van een intake afspraak geef je aan of je tot een risicogroep behoort (en/of erg angstig bent voor het coronavirus). We bespreken dan of het intakegesprek via videobellen/telefonisch of in de praktijk plaatsvindt, en of beschermende maatregelen zoals mondkapjes bij de behandelingen gewenst zijn. Overigens is behandeling op 1,5 meter afstand (gesprek en oefeningen) in veel gevallen een optie. Zelfs videoconsulten kunnen bij haptotherapie met enige regelmaat worden ingezet.
 
Op de dag van de afspraak moeten voordat je naar de praktijk komt de volgende vragen met ‘nee’ beantwoord kunnen worden (deze vragen hangen ook op de buitendeur):
– Heb je een van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of luchtwegklachten zoals benauwdheid, of koorts (vanaf 38C)
– Heb je de afgelopen 24 uur COVID-19 symptomen gehad?
– Heb je huisgenoten/gezinsleden met bovenstaande symptomen?
– Is er bij jouzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Als een van de vragen met ‘ja’ beantwoord moet worden neem je z.s.m en in ieder geval vóór aanvang van je behandeling contact op en kijken we samen of de afspraak via beeldbellen mogelijk is, of uitgesteld moet worden.
Als het antwoord op alle vragen ‘nee’ is, ben je van harte welkom.

 
 
Praktijkregels:

– Neem zelf een badlaken (of een laken) én een handdoek mee in een (plastic) tas, voor het behandelen op de behandeltafel. Neem als je dat wilt ook een flesje water voor jezelf mee.
Aanvulling per 01-10-2020: Graag een mondkapje meenemen om in de wachtruimte en gangen te dragen.

– Kom een paar minuten voor aanvang van je behandeling de ingang van de fysiotherapiepraktijk binnen en niet eerder. Dit om te voorkomen dat met de fysiotherapie cliënten de praktijk te druk wordt om 1,5 meter afstand te bewaren.

– Kom indien mogelijk alleen naar de praktijk, uiteraard met uitzondering van kinderen.

– Desinfecteer je handen direct bij binnenkomst, naast de ingang staat een tafel met desinfectiemiddel. Na het desinfecteren van je handen raak je ook je mobiel niet meer aan. Heb je deze toch nodig, dan desinfecteer je je handen na gebruik opnieuw.

– Ga thuis naar het toilet, als het enigszins mogelijk is gebruik ons toilet dan niet. Moet je toch naar het toilet, dan mag dat uiteraard gewoon. Zie je dat er al iemand in het toilet is, wacht dan in de wachtruimte totdat je elkaar op 1,5 meter kunt passeren.

– Volg de regels die je in de praktijk ziet hangen en volg eventuele aanwijzingen van de therapeuten.

– Raak in de wachtruimte, het toilet en de praktijkruimte zo min mogelijk oppervlakten met je handen aan (zoals deurklinken, tafels, stoelen).

– Uiteraard gelden ook bij ons de algemene regels zoals 1.5 meter afstand bewaren en geen handen schudden.

– Wij hebben persoonlijke beschermingsmiddelen tot onze beschikking, zoals mondkapjes en handschoenen. Deze kunnen we waar nodig gebruiken. We kunnen jou in bepaalde situaties ook tijdens de behandeling vragen een mondkapje te dragen. Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen gaat altijd in overleg.

– Tussen de afspraken hebben we extra tijd ingepland om alle oppervlakten en gebruikte materialen te desinfecteren, om de ruimte(s) te ventileren en om te zorgen dat er nooit meer dan 1 cliënt voor onze praktijk binnen de fysiotherapiepraktijk aanwezig is. Ook de fysiotherapeuten werken in zo’n rooster dat drukte in de praktijk vermeden wordt.

– Houd je aan de hierboven nog niet genoemde richtlijnen van het RIVM, dit doen wij ook:

    – Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, was of desinfecteer daarna je handen.
    – Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze gelijk weg. Was of desinfecteer daarna je handen.
    – Was je handen altijd met zeep en minimaal 20 seconden.

 
We doen er alles aan om op onze behandelingen veilig en verantwoord te bieden. In de praktijkruimte is ook desinfectiemiddel aanwezig en een voorhoofdsthermometer waarmee we indien gewenst je temperatuur kunnen opmeten.
 
Bij Praktijk Hapsis worden geen mensen met corona behandeld, zij worden behandeld door gespecialiseerde fysiotherapeuten en in revalidatiecentra.
 
Heb je vragen over dit protocol, of twijfel je om te komen omdat je bang bent of tot een risicogroep behoort? Neem gewoon even contact met me op.
 
Hartelijke groeten,
Gerda Ponte
Praktijk Hapsis